Witven Stoeterij Esch

HistorieIn 1985 kocht Cor van der Steen in Esch aan de Witvensedijk enkele hectaren landbouwgrond van Cees de Laat uit Vught.

Het plan was om samen met Broer Frans, op deze grond een paarden bedrijf te beginnen. Het ging hierbij om het fokken van spring paarden die op termijn tot de besten van de wereld zouden gaan behoren.

In 1989 was het dan zover; De Witvenstoeterij werd door de toenmalige burgemeester van Esch, Wim Letschert officieel in gebruik genomen door de onthulling van, het fraai met de door schoonvader Wim van hooff handgeschilderde naambord “Witvenstoeterij”, met een afbeelding van een paardenhoofd waar doorheen een afbeelding is te zien van de Moeraspluis, een witbloeiende grassoort die aan het toenmalige ven in dit gebied zijn kleurnaam gaf.

Jarenlang werden er springpaarden gefokt op de WitvenstoeterijEnkele bekende namen uit deze fokkerij zijn:

John Z een zoon van Jasper uit Zeggie een Duc de Normandie merrie. Deze hengst werd goedgekeurd bij Zangersheide. In 1995 werd de Amerikaanse amazone Candice King met John Z, tweede bij de wereldkampioenschappen in Stockholm.

Een volle zus van John Z , Debby , kreeg van de volbloed Julio Mariner xx een bijzonder beroemd springpaard,Herald die de bijnaam Dinkey Toy kreeg. Deze werd onder Dion van Groessen, Nederlands kampioen bij de vierjarige springpaarden. Een jaar later werd hij vierde bij de wereldkampioenschappen in Zangersheide.

Debby kreeg van Randel Z nog een zoon, R.Marius genaamd. Deze doorliep onder Nancy Huismans foutloos de Belgische cyclus. In Gève werd hij in de finale tweede door een fout op de sloot die hij nog nooit gesprongen had en waarover hij teveel hoog maar te weinig ver sprong. Een jaar later werd R Marius onder Bert Romp tweede op de Europese kampioenschappen “Young Stallions”.

Ook deze hengst werd goedgekeurd nu bij het AES. Een jaar later werd deze hengst verkocht naar de gebroeders Sarasolla in Spanje, Jerez de la Frontera,…… inderdaad de sherry makers.

Uit een andere moederlijn werd op de Witvenstoeterij een merrie geboren Kebby genaamd, een dochter van Burggraaf een Landgraff/cor de la bruyere uit een Concorde moeder. Deze merrie liep onder de Noor Geir Gulliksen op Indoor Brabant de World Tour en werd hier dan ook bewonderd door de verraste fokkers De gebroeders van der Steen.