Witven Stoeterij Esch

Van springpaarden naar dressuurpaardenIntussen werd er op de Witvenstoeterij door een klein meisje, dochter Charlotte van der Steen al heel aardig dressuur gereden. Weliswaar op pony’s bij de manege maar toch. Besloten werd om te stoppen met het fokken van springpaarden en over te stappen op de fokkerij en training van dressuurpaarden, met dezelfde doelstelling; top sportpaarden.
Het sportpaard dat ons voor ogen staat is; Bloedmooi, kerngezond, schaap mak, een bewegingscrack en gezegend met een droom afstamming.

Er wordt jaarlijks met een viertal jonge merries gedekt, die uiteraard aan de hiervoor genoemde eisen voldoen. Daar worden passende hengsten bij gezocht die ook aan dezelfde eisen voldoen. De veulens van deze merries gaan tot hun drie jaar in de opfok, bij Bart Teulings in Helvoirt, om daarna weer terug te komen op de stoeterij. Ze worden dan klinisch en röntgenologisch (PROK/sport) gekeurd, inclusief hals en rug. (kissing spines). De paarden die voldoen gaan aan hun sport opleiding beginnen.Voor de merries duurt de basis opleiding twee jaren waarbij ze ook nog twee keer gedekt worden. Daarna begint het echte werk. De hengsten gaan naar de hengstenkeuring. Bij goedkeuring doorlopen zij een bijzonder traject waarover later meer. De overige hengsten worden direct verkocht of als ruin ingezet voor de sport. Zoals gezegd, worden de paarden getraind tot het hoogst haalbare niveau. Dit gebeurt in overleg met de trainers/ruiters/amazones. In overleg met de trainers en enkele commissionairs wordt het moment van verkoop bepaald. Op beperkte schaal wordt dit traject ook doorlopen met paarden van andere (mede)eigenaren.